Mbjellja e Pemeve
Culture, Movie

Kino Screening  Te’Galeria “Mbjellja e Pemëve”

 

Në hapsirën e TE’ Galeria, me datë 10 Mars, u shfaq filmi “Mbjellja e Pemëve” me regji të Fabio Seferit dhe skenar të Ylljet Aliçkës. Kjo është nata e dytë që Tirana Ekspres shfaq për publikun një prodhim Shqiptar, si një vazhdimësi e mbrëmjeve kushtuar filmit.

-“Mbjellja e pemëve” është filmi i fundit që na lë si thesar aktori Guljelm Radoja. Artisti shfaqet në formë të mirë në këtë produksion kinematografik…

Filmi që e sjell artistin në kostumin e një personazhi mjaft pozitiv, dashamirës dhe plot këshilla, mbart të njëjtin imazh të artistit edhe për regjisorin, që e cilëson sheshin e xhirimit si një përvojë të vyer me artistin Guljelm Radoja.

“Mbjellja e pemëve”,  është një film me metrazh të shkurtër dhe është mbështetur edhe nga Qendra Kombëtare e Kinematografisë, (Luela Myftari, A2 CNN)

Bio e shkurtër e Artistit

Fabio Seferi i lindur (29 nëntor 1994) është një regjisor shqiptar. Ka studiuar në Universitetin e Arteve në Tiranë. Ai e filloi karrierën e tij si regjisor i pavarur me publikimin e Dogma 2018, i cili është një projekt filmik 48 orësh dhe fitoi Përdorimin më të Mirë të Zhanrit.

(english)                                                                                

Kino Screening Te’Galeria

In the space of TE ‘Galeria, on March 10, was show for the public the film “Mbjellja e Pemëve” directed by Fabio Seferi and scripted by Ylljet Alicka . This is the second night that Tirana Ekspres brings for the public an Albanian production, as a continuation of the evenings dedicated to the film.

– “Planting trees” is the last film that the actor Guljelm Radoja left for us… The film brings the artist in the costume of a very positive character, kind and full of advice, who carries the same image of the artist for the director, which is also what seems to have been shot as a valuable experience with the artist Guljelm Radoja. “Planting Trees”, is a short film and was supported by the National Center of Cinematography, (Luela Myftari, A2 CNN)

Short bio of the Artist

Fabio Seferi born (November 29, 1994) is an Albanian director. He studied at the University of Arts in Tirana. He started his work as a freelance director with the release of Dogma 2018, which is a 48-hour film project, and won the best use of the Genre.

 

Read More
poster film
Movie, Projects

Kino Screening  Te’Galeria

Kino Screening  Te’Galeria

     Mbrëmjen e 18 Shkurtit, në hapsirën Te’ Galeria nisëm ciklin e mbrëmjeve kushtuar filmit, Kino Screening.

     E hapëm siparin me dy filma dokumentarë të shkurtër portet, të dy regjizorëve të rinj që aktualisht vazhdojnë studimet master në Universitetin e Arteve. Dy filma tepër intim dhe të sinqertë për dy njerëz me një botë të madhe.  “Harmoni” titullohej filmi i Klaudia Pashnjarit. Një lidhje e ngushtë midis njeriut dhe natyrës. Domethënia e ekszistencës. Dhurata e të jeturit në nënën natyrë. Harmonia shpirtërore, fizike dhe mendore nëpërmjet syve të një njeriu që vendosi t’i  jepet plotësisht natyrës.

    Dhe filmi i dytë që u shfaq për publikun titullohej “Dritarja Blu e Gurit”. Jetesa e një ëndërrimtari të moshuar i cili përballet me mungesat e tij, pa u dorëzuar.

Bio e shkurtër e artistëve

     Klaudia Pashnjari  ka lindur në Shqipëri, është rritur dhe ka studiuar në Korfuz të Greqisë. Është diplomuar në Universitetin e Arteve, Tiranë për regji filmi dhe televizion. Ajo ka marrë pjesë në disa festivale filmi dhe ka realizuar tre dokumentarë dhe një film të shkurtër.

     Mauro Zaçe ka lindur në Tiranë,Shqipëri. Ka mbaruar Liceun Artistik “Jordan Misja”, në degën Pikturë dhe Fotografi. Aktualisht vazhdon studimet Master në Universitetin e Arteve, Tiranë, për Regji Filmi dhe Televizioni. Ka marrë pjesë në disa festivale filmi dhe numëron tre filma dokumentarë artistikë dhe një film të shkurtër. Gjithashtu, ai ka marrë pjesë në ekspozita të ndryshme kolektive rreth fotografisë dhe pikturës.

(english)

Artists short bio  

    Klaudia Pashnjari  Albanian born, studied and raised in Corfu, Greece. She graduated in University of Arts of Albania  for Film directing and Television. She has participated in several  film festivals and has made three documentaries and one short film.

“Harmony”

    Synopsys -  A deep bond between man and nature. The meaning of existence. The gift of living on mother earth. The spiritual , physical and mental harmony through the eyes of the person who decided to completely give himself to nature.

    Mauro Zaçe was born in Tirana, Albania. He finished "Jordan Misja" Art High School, for 'Painting and Photography'. He is currently continuing his Master studies at the "University of Arts", Tiranë, for Film Directing and Television. He has participated in several film festivals and counts three feature documentaries and one short film. Also, he has participated in different collective exhibitions about photography and painting.

“Guri’s Blue Window”

Synopsys- The subsistence of an elderly dreamer, who faces his absences, without relinquishing.

Read More
Culture, Movie

Damonatio Memoriae

Tirana Ekspres in collaboration with Shpend Bengu Multimedia-Studio, organizes the premiere of the documentary “Damnatio Memoriae”
American-Albanian Institute of Kavaja 1925 – 2020, on the occasion of the 95th anniversary of the opening of this school, realized by Dr. Shpend Bengu.

The screening of the film will be accompanied by questions, answers and discussions about the film

Sunday at 6:30 p.m.
Street: Jani Vreto, Villa No.6, Tirana

Due to Covid19 pandemic protocols, the show will be hosted outdoors, and  places are limited.

 

Read More
Culture, Movie

GRAND PYRAMID

Tirana Ekspres, a non-profit organization whose purpose is to serve as a supporting structure for emerging artists, social and cultural activists; as well as an open platform for social interaction brought to you the newest project Grande Pyramide K 2019 (Great Pyramid K 2019).

A project worked silently for 6 years brought to us one of the iconic authors of cinematography. Fehmi Krasniqi, the most famous artist who has fascinated Paris, became the headline of the day 12 August in the city of Tirana and in the national media.

Hypotheses that start with the mythology: “Pyramids were built by giants”; in pseudo-historical hypotheses without supporting logic: “The pyramids were built by thousands upon thousands of slave labor”; to the science fiction hypotheses: “The pyramids were built by the Aliens”.

And exactly when the theories have been consumed and the logical explanation has been abandoned, Fehmi Krasniqi, an Albanian living in France, together with the co-producer MSc. Olsa Vila, a graduate of European History and Studies, discovered this ancient mystery by coming to us with their irrefutable theory. At least so say the first spectators who had the opportunity to see the film at its premiere on September 28 at the Parisian cinema Club D’Etoile.

Read More
Movie

ZOOM short film night -15th|16th of May

ZOOMekspres_PosterZOOM SHORT FILM NIGHT 2015 is a regional and international film initiative in Tirana focused on presentations of newest international short and documentary film productions to wide Tirana audiences at
TIRANA EKSPRES between the 15th & 16th of MAY 2015 | 19.00>>22.00

2nd edition of ZOOM SHORT FILM NIGHT 2015 will present a selection of newest short and documentary films of different styles and approaches from young film directors from many different countries and the programming represents a glimpse into the current, mostly independent and non – commercial international film-making. Final programming includes newest international short and documentary film productions from different countries in the upcoming 2nd edition of ZOOM film night project in Tirana. All films will be screened in original languages with English subtitles.
Production of 2nd edition of ZOOM SHORT FILM NIGHT 2015 in Tirana is being organized and coordinated by European short film festival Ljubljana International Short Film Festival.

Program in pdf: ZOOMshortFilmNight2015 Program Tirana Ekspres

19_00 >>> 22_00

Take care and see you all at Tirana Ekspres!

Direction: Rruga Dritan Hoxha, ish shkolla e partise, Zogu i Zi, Tirana

Read More
Movie

Skepto International Film Festival – 18th of April

Dear Friends and Movie-Lovers,

we’re bringing the Skepto International Film Festival another time to Tirana!
The evening of Saturday the 18th of April will be the moment, when we are going to screen the two winner movies of the Festival. At 9pm the screening will start and we are happy to see you there!

Stay tuned for the titles of the Movies!
See you there!

Skepto

 

 

 

Direction. Rruga Dritan Hoxha, ish shkolla e partise, by Zogu i Zi

Facebook: https://www.facebook.com/events/1414664968842202/

 

Read More
Movie

Movie Night

You are cordially invited to wander, to wonder and to err in a very famous Labyrinth of Passion (Laberinto de pasiones). It is a 1982 Spanish screwball comedy written and directed by inimitable and irrepairable Pedro Almodovar. Labyrinth of Passion, Almodóvar’s second film, was independently produced with a shoestring budget… And – a couple of beers, a glass of wine or some portion of vodka/raki/gin are absolutely necessary in order to enjoy this PASSIONate masterpiece to the fullest! AND – SORRY THAT IT WAS CANCELLED SOME DAYS AGO!

Read More
Main Category, Movie, Past Events

“WALL-E”

The story follows a robot named WALL-E, who is designed to clean up an abandoned, waste-covered Earth far in the future. He falls in love with another robot named EVE, who also has a programmed task, and follows her into outer space on an adventure that changes the destiny of both his kind and humanity. Both robots exhibit an appearance of free will and emotions similar to humans, which develop further as the film progresses.

Read More
Culture, Main Category, Movie, Past Events

Movie Night

12YEARSASLAVE12 Years a Slave is a 2013 period drama film and an adaptation of the 1853 slave narrative memoir Twelve Years a Slave by Solomon Northup, a New York State-born free African-American man who was kidnapped in Washington, D.C., in 1841 and sold into slavery. Northup worked on plantations in the state of Louisiana for twelve years before his release… Remember the theme of February? – Right, it’s ABANDONED

Read More
Culture, Main Category, Movie, Past Events

CHILDREN 404 movie screening 8 december

Internation Human Rights Day

On the occasion of the International Human Rights Day on 10th of December, “Movie that Matters”. Tirana Ekspres, in collaboration with Aleanca Kundër Diskriminimit LGBT, Pink Embassy and OMSA- Open Mind Spectrum Albania has the pleasure to screen the movie “Children 404”. We invite everybody to join an open discussion which will take part after the movie, with representatives of the 3 invited organisations.

Children 404: By Pavel Loparev and Askold Kurov | Russia | 2014 | 70min

“In 2013, Russian President Vladimir Putin passed a bill forbidding the “promotion of nontraditional sexual relations to minors.” LGBT youth, now defenseless against insults and intimidation under this “gay propaganda” law, are considered sick, sinful and abnormal. Psychologists, teachers and even parents can be fined or imprisoned for supporting them. Forty-five Russian teens and tweens share their stories through anonymous interviews and video diaries. They detail their humiliations and discriminations, as well as their courageous stands against bullies. Their testimonies are collected online as the Children 404 project, named after the common “error 404 – page not found” web message. The support group’s founder struggles within the system to bring public attention and empathy to the victims of this government-endorsed hate, while activist Pasha decides he must leave his homeland altogether if he hopes to find a boyfriend and lead a normal life. Has a new Stone Age arrived in Russia?” (Angie Driscol, Hot Docs)

The movie is provided by the Dutch Embassy.

The screening will start at 7 pm on 8th december and take place at Tirana Ekspres.

Read More