TRUPA SHENJUAR, SHPIRTRA TE HARRUAR 2 dhjetor

Posted in Kryesore, Kultura, Të kaluara, Workshop on 27 November 2014 by Tirana Ekspres 

Olsi poster2shqipNebi Bardhoshi & Olsi Lelaj

Instituti i Antropologjisё Kulturore & Studimit tё Artit

Kombinati Metalurgjik “Çeliku i Partisё” nga pikёpamja shtetёrore ishte trualli pёrshёnjues dhe qendra e kulmimit tё aftёsisё krijuese dhe prodhuese tё shoqёrisё shqiptare gjatё socializmit shtetёror. E, si i tillё, ai konsiderohej edhe si vendi ku shqiptarёt duhet tё ofroheshin, kolektivisht dhe individualisht, nёpёrmjet punёs sё palodhur dhe vetmohuese, pёr t’iu sakrifikuar zotave tё panteonit komunist. Trupi i ofrohej “Zotit tё Çelikut” nё ritualet e punëve të pёrditshme tё cilat ishin organizuara nё tre turne. Ndёrsa shpirti i purifikuar nga “gjarpёrinjt e skuqur” prej çeliku dhe “temi­ani” kimik i ofrohej kryezotit “Parti” dhe perёndeshёs “Mёmёdhe”. Metalurgjiku, parё si qendёr religjoze e “orakull” profetik i kozmologjisё materialiste tё ideologjisё Marksiste-Leniniste mund tё konsiderohet shumё mirё si trualli i kalim­it kolektiv nga profania tek e shenjta nё shoqёrinё shqiptare gjatё socializmit shtetёror nё tё cilёn dhe nёpёrmjet tё cilit “lajmёrohej”,“parashikohej” dhe “projektohej” e ardh­mia qё (nuk) do tё vinte-Komunizmi. Njerёzit qё punonin aty, proletarёt, si trup dhe ndёrgjegje, nё kalvarin e mundimeve dhe vuajtjve, mishёruan nё ekzistencёn e tyre tё pёrkohёshme si sakrificёn po ashtu edhe rrugёn drejt tё ardhmes mileniare, e ditёs qё do tё vinte, tё parashikuar prej tё fundit profet qё komunizmi pati, Enver Hoxha. Si qendёr kalimi apo liminaliteti, Metalurgjiku pёrshёnjon gjithashtu edhe vendin ku njerёzit e “paplotё moralisht” duhet tё pastroheshin nёpёrmjet sistemit tё qarkullim­it, ku tё jetuarit nё gjirin e klasёs punёtore e sidomos nёn sprovёn e “gjarpёrinjёve tё skuqur e temianit kimit” purifikonin ndёrgjegjet e “ndotura”. Ndёrsa nё terma tё jetёs sё pёrditshme apo profane metarlurgjiku pёrfaqёsonte njё botё ndryshme: vend pune dhe mundi, gjymtimesh, kujtimesh e gezimesh. Kёsisoj,me anё tё kёtij filmi etnografik, ne pёrpiqemi tё eksplorojmё politikёn dhe poetikёn e Metalugjikut dje dhe sot, duke marra si subjekt tё analizёs tonё trupat e shenjuar tё ish-punёtorёve, kёta loci tё kujtesёs pёrsonale dhe tё harresёs kolektive, qё nёpёrmjet narrativёs sё tyre njёherazi rindёrtojnё subjektivisht tё djeshmen duke denoncuar fort harresёn e tё tashmes.

ora 19:30

Qendra e Studimeva e Antropologjise Sociale dhe Kulturore (QSASK) dhe Tirana Ekspres ne bashkepunim.


Tags


Related Posts

N’Farkë Festë

N’Farkë Festë

“Ik dhe mos shiko mbrapa”

“Ik dhe mos shiko mbrapa”

Vjosa n’Fest Edicioni i dytë

Vjosa n’Fest Edicioni i dytë

“Her Energy”

“Her Energy”