Kultura e Poshterimit

Posted in Kryesore on 29 May 2019 by Tirana Ekspres 

Të mërkurën, në Tirana Ekspres u hap ekspozita ‘’Kultura e Poshtërimit’’ e artistit maqedonas Antonij Karadzoski, kuruar nga Blerina Berberi. Kjo ekspozitë i bashkohet aktiviteteve të organizuara gjatë javes IDAHOT 2019 (Dita Ndërkombëtare Kundër Homofobisë dhe Transfobisë) në Shqipëri.
Antonij përdor artin e tij për të thyer stereotipet dhe për të rritur ndërgjegjesimin në lidhje me çështjet e komunitetit LGBTI dhe është një fushatë artiviste ndërgjegjesuese mbi bullizimin, si fizikisht ashtu dhe atij në internet.

Organizatorët dhe mbështetësit e kësaj ekspozite janë Open Mind Spectrum Albania (OMSA), Ambasada e Mbretërisë së Hollandës dhe Stichting Art. 1

Në hapjen e ekspozitës foli Ambasadorja Hollandeze, Znj. Guusje Korthals Altes e cila tha se ishte shumë e kënaqur që mbështeste një nismë të tillë ndërgjegjësuese. Ajo tha që ka vënë re që në Shqipëri disa gjëra kanë ndryshuar për mirë, por që ka akoma shumë të tjera që nuk kanë ndryshuar, prandaj nisma dhe ekspozita të tilla janë të rëndësishme. Sipas saj, arti është një mënyrë shumë e mirë për të përçuar mesazhe të ndryshme sepse ai hap sytë dhe mendjet e njerëzve. Zonja Ambasadore tregoi se si para disa ditësh ju kërkua të bënte një video sensibilizuese për Tirana Pride 2019 dhe se si në atë video kishte folur para së gjithash si një nënë që dëshironte që dy vajzat e saj të rriteshin në një botë të lirë ku ato të mund të jenë ato që duan të jenë dhe të mund të duan ata që duan të duan. Kjo është gjëja më e rëndësishme dhe prandaj edhe Ambasada Hollandeze mbështet nisma të tilla, sepse ne besojmë në të drejta të barabarta për të gjithë.

Pas zonjës Ambasadore foli edhe autori i ekpozitës. Antonij tha që kjo ekspozitë është frymëzuar nga vetë e shkuara e tij si një djalë gej në një qytet shumë konservator në jug të Maqedonisë. Ai është ngacmuar si fizikisht ashtu edhe nëpërmjet internetit gjatë gjithë shkollës fillore dhe gjimnazit, dhe kjo gjë e detyroi të largohet nga vendi i tij pasi jeta e tij ishte vazhdimisht në rrezik. Kjo fushatë është krijuar në Slloveni që prej tre vitesh dhe që aty shkoi në Hollandë, Azerbajxhan, Gjeorgji dhe tani edhe në Shqipëri.

Më pas të ftuarit shijuan krijimet e artistit të ri. Një pjesë të krijimeve të tij mund ti gjeni në galerinë e mëposhtëme.


Tags


Related Posts

Panairi Hollandez

Panairi Hollandez

Gjurmët e Tiranës

Gjurmët e Tiranës

Shfaqja “Perendimi i Vertete”

Shfaqja “Perendimi i Vertete”

Helado Infinito

Helado Infinito